Jak se stravou při této léčbě?


Interakce antikoagulačních léků s potravinami

Účinnost perorálních antikoagulancií – kumarinových derivátů – úzce souvisí s příjmem vitamínu K potravou, protože antikoagulancia jsou schopnými inhibitory v metabolizmu vitaminu K. Pravidelný denní příjem K vitamínu > 500mg / den má za následek relativní rezistenci na léčbu. K udržení stabilních hodnot perorální antikoagulační léčby je nutné zajistit pokud možno stabilní příjem vitamínu K potravou, nepřesahující 250 - 500mg/ den.

Vitamín K

Označení K vitamin (vK) zahrnuje skupinu asi dvacet v tucích rozpustných látek a všechny mají aktivitu vitaminu K. Je běžně přítomen v potravě a jeho vstřebávání probíhá v tenkém střevě za přítomnosti žlučových solí a pankreatických enzymů. V roce 1935 jej popsal Dr. Dam a byl objeven jako poslední. Symbol „K“ získal jako koagulační, protože jeho nedostatek vyvolává krvácení.

Příjem potravy při léčbě kumarinovými preparáty – LAWARIN, WARFARIN

Pacienti, kteří mají dlouhodobou antikoagulační léčbu, znají, že hodnotu INR ovlivňuje především dieta s vysokým obsahem zeleniny - redukční dieta a příjem bylinného čaje. Obsah vK v jednotlivých produktech výrazně kolísá. Je syntetizován tam, kde je chlorofyl tj. především v zelené a listové zelenině. Nejvyšší obsah je v zeleném koření – pažitka a nať petržele, v ostatní zelenině a ovoci je přítomen vK méně, např. v ořechách, luštěninách a medu. Vedle vK jsou v potravě i další látky, které mohou ovlivnit hodnotu INR a nutnost snížení dávky Warfarinu, např.chinin a tekutiny s jeho obsahem nebo multivitamnové přípravky CENTRUM, CALIBRUM. Na druhé straně není vhodné vyřazovat tento vitamín z jídelníčku s ohledem na nezbytnost vK pro kostní metabolizmus a dalších vitamínů v zelenině, ale spíše redukovat dávky potravin a kombinovat je s potravou na vK chudou. V případě kolísání hodnoty INR je nutná důsledná analýza možných důvodů, především vyloučení lékových interakcí a nadměrný příjem vK potravou s ovlivněním tuků v potravě. Sestavení jídelníčku není vždy nejsnadnější, pokud bereme v potaz kolísání vK v potravinách, ale nejdůležitější je znát obsah vitaminu v produktech, které jsou součástí stravovacího režimu.

Potraviny

Vitamín K

Potraviny

Vitamín K


Brokolice syrová

130-200

Avokádo

20


Brokolice vařená

270

Švestky

12


Celer - lodyha

300

Šípek

100


Čínské zelí

175

Jahody

13


Fenykl

240

Kiwi

29


Chřest - vařený

40

Jablko

3-5


Kapusta listová

817

Pomeranč

3-5


Kapusta kadeřavá

750

Boby mungo

170


Kapusta růžičková

300-570

Cizrna

264


Kopr

400

Fazole

40


Květák

170-300

Hrách zelený

39


Mrkev - karotka

10-17

Hrách vařený

23


Okurka

16

Kukuřice

25-40


Paprika

15

Ořechy kešu

26


Pažitka

380

Pistácie

60


Petržel- nať

620-700

Vlašské ořechy

2


Rajčata

10-23

Sýr

35


Rajčata - zelená

47

Máslo

30-60


Řeřicha

57-300

Mléko dle tuku

1-4


Salát hlávkový

120-200

Tvaroh

50-23


Špenát

335-500

Vejce

45-50


Zelí bílé

80-125

Žloutek

147


Zelí - kysané

62-1540

Med

24


Zelí červené

25-300

Káva

10-38


Brambory

4-8

Zelený čaj

7-12


Žampiony pěstované

9-14

Hovězí maso

210


Chaluhy

1700

Vepřové maso

18


Ovesné vločky

63

Kuřecí maso

300


Pšenice- otruby

80

Kuřecí srdce

46


Sója

190

Hovězí játra

75-93


Sojová mouka

200

Vepřové játra

25-88


Sójový olej

193-542

Kuřecí játra

80


Olivový olej

200-400

Tresčí játra

100


Slunečnicový olej

7-10

Slanina

46